skip to Main Content

Voorbeelden van multidisciplinaire samenwerking

2018-01 samenwerking

Multidisciplinair samenwerken is iets wat binnen de gezondheidszorg steeds makkelijker en sneller wordt, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Wat zijn daar de voordelen van voor u als patiënt? Hieronder zullen wij u middels een aantal voorbeelden uitleggen hoe de multidisciplinaire samenwerking tussen onze praktijken verloopt en waarom wij continue bezig zijn dit nog meer te intensiveren en te verbeteren.

Samenwerking bij specifieke doelgroepen

Waarschijnlijk de meest bekende groep waarbij veel disciplines betrokken zijn, zijn de mensen met blijvende klachten/problematiek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mensen met dementie, parkinson, diabetes, chronische rugklachten of mensen die een CVA hebben doorgemaakt.

De ergotherapeut – komt langs om de kwaliteit van leven te optimaliseren, de veiligheid in en om de woning en de zelfstandigheid te vergroten. Zo kunnen er aanpassingen gedaan worden in huis, waardoor mensen zich bijvoorbeeld nog zelfstandig kunnen blijven douchen of uit bed kunnen komen. Ook kan de ergotherapeut hulpmiddelen, advisering of training inzetten om uw dagelijkse handelingen te vergemakkelijken.
De fysiotherapeut -speelt bij deze doelgroep een rol in het verhelpen of verminderen van de lichamelijke problematiek. Zijn er bijvoorbeeld pijnklachten waar een behandeling voor gegeven kan worden, of kan er onder begeleiding getraind worden zodat u makkelijker de trap op kan of een minder risico heeft op vallen.
De Podotherapeut – kan advies geven over het juiste schoeisel of u ondersteuning bieden door therapeutische zolen aan te meten. Ook kan de podotherapeut hulp bieden bij drukplekken denk bijvoorbeeld aan eeltvorming en/of wondjes en kan u daar middels een voetbehandeling mee helpen.

Samenwerking bij postoperatieve klachten

Ook wordt er veel samengewerkt bij mensen die na een operatie een revalidatieproces in gaan.

De fysiotherapeut – gaat aan de slag met spierkrachtsversterkende oefeningen en het optimaliseren van de beweeglijkheid van gewrichten.
De ergotherapeut – kan de juiste hulpmiddelen voor u adviseren en regelen, zoals krukken, rolstoel of sling om de arm. Daarnaast kan de ergotherapeut ook meekijken in de dagelijkse activiteiten en hulp bieden bij het maken van planningen om overbelasting te voorkomen.
De podotherapeut – kan helpen door het looppatroon te verbeteren, therapeutische zolen aan te meten of drukplekken drukvrij te leggen.

Samenwerking bij kinderen

Ook bij kinderen zijn er verschillende problematieken die multidiciplinair aangepakt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind dat veelvuldig valt of onhandig is in de motoriek.

De podotherapeut – kan bekijken of er ondersteuning geboden kan worden om de voetstand en/of het looppatroon te verbeteren. Dit kan door middel van het aanmeten van therapeutische zolen en een loopanalyse uit te voeren.
De kinderfysiotherapeut – kan een lichamelijk of functioneel onderzoek uitvoeren om te zien waar de problematiek mogelijk door veroorzaakt wordt. Een behandeling zou kunnen bestaan uit motorische training bieden om het vaardigheidsniveau te verbeteren of bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen.
De ergotherapeut – kan observeren of het planmatig handelen en het concentratievermogen van het kind een rol speelt bij het vallen of de onhandigheid in de motoriek. Ook kunnen zij ouders of de leerkracht adviseren.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen waarbij intensief samen wordt gewerkt bij eenzelfde cliënt/patiënt. Wanneer verschillende disciplines betrokken zijn bij eenzelfde persoon is het van belang dat onderlinge communicatie soepel verloopt. Doordat zowel podotherapie, ergotherapie als fysiotherapie zich bij ons allen in hetzelfde pand bevinden, is overleg snel gepleegd. Wij kunnen hierdoor snel afspraken bij elkaar inplannen of gezamenlijk verslagleggen naar specialisten. Mocht u meer willen weten over wat wij als multidisciplinair team voor u kunnen betekenen, neem dan gerust eens contact op!

Back To Top