skip to Main Content

Ergotherapie en Cognitieve Revalidatie

brain-2750453__340

Maartje heeft haar diploma in the pocket!

Samen Sterk Ergotherapie is ook gespecialiseerd in cognitieve revalidatie! In januari 2019 heeft Maartje van Kleef haar specialisatie afgerond voor Cognitieve Revalidatie. Maar wat houdt Cognitieve Revalidatie nu eigenlijk in?

Hersenletsel

Veel mensen hebben letsel opgelopen aan de hersenen als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, een ongeluk, de ziekte van Parkinson, MS of bijvoorbeeld Dementie. Ze hebben een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Dit gaat vaak gepaard met klachten die je niet zo snel ziet aan het uiterlijk van een persoon, maar die wel veel invloed kunnen hebben op het gebied van het handelen. Er kunnen problemen ontstaan op het gebied van aandacht, geheugen, ziekte-inzicht, prikkelverwerking of planning en organisatie.

Dagelijks functioneren

Deze problemen kunnen een enorme impact hebben op het dagelijks functioneren.

Een aantal voorbeelden van problemen die cliënten aangeven zijn:

“Ik kan geen twee dingen tegelijkertijd meer doen”

“Ik ben snel afgeleid”

“Ik kan groepsgesprekken niet meer volgen”

“Ik vergeet gemaakte afspraken”

“Alles gaat tegenwoordig zo snel, dat ik het niet meer kan volgen”

“Ik kan het huishouden niet meer organiseren”

“Ik heb moeite om aan een activiteit te beginnen. Ik weet vaak niet waar ik moet beginnen”

Cognitieve revalidatie

Als ergotherapeut kan ik hierbij Cognitieve Revalidatie aanbieden welke zich bij de ergotherapie richt op de volgende onderdelen:

  • Informatie en uitleg geven over de werking van de hersenen, uw letsel en wat de relatie is tussen uw letsel en uw problemen in het dagelijks handelen.
  • Het trainen van cognitieve vaardigheden die belangrijk zijn voor het functioneren om te kijken of dit verbeterd kan worden.
  • Wanneer de cognitieve vaardigheden niet verbeterd kunnen worden kan ik u strategieën en trucjes aanleren om zo min mogelijk hinder te ervaren hiervan.
  • Het aanleren om de strategieën en trucjes te gebruiken bij handelingen die voor u belangrijk zijn.

De cognitieve revalidatie vindt altijd bij u thuis plaats. Zo kunnen we het geleerde direct in de praktijk, in uw eigen omgeving oefenen en toepassen.

Als u vragen heeft voor ons of wil weten wat wij voor u kunnen betekenen, kunt u met ons contact opnemen en gaan wij graag met u in gesprek hierover. Wij komen aan huis in de omgeving van Waspik (onder andere in ’s Gravenmoer, Raamsdonk, Sprang Capelle), Waalwijk (onder andere in Kaatsheuvel, Drunen) en in de omgeving van Hank (Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Dussen, Meeuwen, Eethen)

Natuurlijk is het ook mogelijk om naar een van de vestigingen van onze praktijk te komen.

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.samensterk-ergotherapie.nl. U kunt ons verder bereiken via telefoonnummer: 0416-700275 of mailen naar info@samensterk-ergotherapie.nl

Back To Top